FAQ
De Basis
1. Wat is de Jotihunt?
- Dit is een jaarlijkse interactieve vossenjacht voor scoutinggroepen, die wordt georganiseerd door een organisatieteam van enthousiaste vrijwilligers. Bij dit evenement jagen ('hunten') de deelnemende scoutinggroepen op vossenteams. Een vossenteam bestaat uit drie personen, die zich verplaatsen door Gelderland. De locatie van de vossen wordt via hints bekend gemaakt via de spelsite. Het is aan de deelnemende scoutinggroepen om deze hints te ontcijferen en zo informatie te krijgen over de locatie en de looproute van de vossenteams, hierbij is het doel om de vossenteams te kunnen vinden ('hunten').
Vossenteams bewegen zich binnen Gelderland met als doel een tegenhunt te plaatsen bij de deelnemende groepen. Naast het oplossen van hints en het jagen op de vossenteams krijgen de scoutinggroepen opdrachten om uit te voeren. Geslaagde hints en het insturen van opdrachten leveren punten op. De scoutinggroep die na 26 uur de meeste punten heeft, wint de Jotihunt...
2. Wanneer is de Jotihunt?
- Jotihunt is altijd in het derde weekend van oktober, tegelijk met de wereldwijde JOTA-JOTI.
- Jotihunt begint op zaterdag om 11.00uur en duurt tot zondagmiddag 13.00uur.
- De gehele activiteit duurt 26 uur.
3. Wie organiseert de Jotihunt?
- De Jotihunt wordt georganiseerd door team van enthousiaste vrijwilligers. Als er gesproken wordt over 'de organisatie' dan gaat het over deze groep mensen.
4. Jotihunt thema?
- Elke Jotihunt heeft een thema, dit thema wordt kort voordat de spelsite online gaat bekend gemaakt. Alle opdrachten en hints zullen in de sfeer van dit thema zijn.
5. Zijn er spelregels?
- Ja, die zijn na te lezen onder het kopje 'spelregels' op de website. We gaan er vanuit dat alle deelnemers hiervan op de hoogte zijn bij aanvang van de Jotihunt.
- Veiligheid gaat boven alles!
- Tijdens alle situaties zijn de Nederlandse wet en de verkeersregels van toepassing.In de aparte begrippenlijst staan ook veel gehanteerde begrippen uitgelegd.
Meedoen en inschrijven
1. Wie kan er meedoen met de Jotihunt?
- Jotihunt is, in basis, een activiteit voor Scouts vanaf 14 jaar (Explorers en oudere speltakken, leiding). Opdrachten, hints en het spel zijn gericht op en geschikt voor deze leeftijdsgroep.
- Scoutinggroepen kunnen meedoen als hun thuislocatie zich in Gelderland bevindt (tenzij anders, in overleg met organisatie op redelijk termijn voorafgaand aan de Jotihunt, is overeengekomen). Zie spelregels punt 3 'groepen'.
- Scoutinggroepen mogen meedoen, mits zij zich op tijd hebben ingeschreven bij de organisatie.
2. Maakt het uit hoe groot de groep is die deelneemt?
- Nee, het maakt niet uit hoeveel deelnemers je hebt. Bij inschrijving geef je een inschatting, zodat de organisatie een beeld heeft van de grootte van jullie groep.
- Je hebt mensen nodig op de thuislocaties die hints ontcijferen, je hebt jagers (hunters) nodig die de vossen gaan zoeken en je hebt mensen nodig die het leuk vinden om opdrachten uit te voeren.
- Reken op minimaal 10 deelnemers.
- Er is geen maximum per groep.
3. Mogen groepen samenwerken?
- Ja dat mag, groepen kunnen zich samen inschrijven. Je registreert dan per groep en geeft bij de inschrijving aan dat je samenwerkt.
- Je verdient dan samen punten en stuurt samen opdrachten en hunts in. Je maakt dus niet meer kans op een prijs dan als je als enkelvoudige groep zou deelnemen.
- Jullie werken vanuit dezelfde thuisbasis.
- Je betaalt een deelnemersbijdrage per inschrijving.
4. Zijn er kosten verbonden aan deelname?
- Ja, €25 per inschrijving
5. Hoe schrijf ik onze groep in voor de Jotihunt?
- Dit kan via het inschrijfformulier op deze spelsite. Inschrijven kan t/m 15 september.
6. Onze groep gaat zich inschrijven en ik ben contactpersoon, wat moet ik doen?
- De contactpersoon is degene die alle informatie ontvangt voorafgaande aan de Jotihunt. De organisatie gaat er vanuit dat de contactpersoon de deelnemende groep informeert.
- De contactpersoon zorgt er voor dat alle gegevens kloppen en dat er tijdens de inschrijving betaald wordt.
- De contactpersoon is het aanspreekpunt voor de organisatie en is tijdens het weekend bereikbaar.
- Tip: gebruik voor tijdens het weekend niet je privé mail adres, maar dat van de groep of maak speciaal adres aan voor de Jotihunt.
7. Kan ik na inschrijving gegevens nog wijzigen?
- Ja, er zijn bepaalde gegevens die je zelf kunt aanpassen door in te loggen.
- Voor andere dingen zul je ons moeten mailen.
7a. Zijn jullie blij als we nog dingen wijzigen na het inschrijven?
- Nee, organiseren en voorbereiding van de Jotihunt kost veel tijd. Het is belangrijk dat alle gegevens kloppen en zo min mogelijk wijzigen. De organisatie moet namelijk veel mensen voorzien van de juiste informatie.
8. Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen?
- Dat klopt, die krijg je ook niet. Bij inschrijving maak je zelf voor je groep inloggegevens aan, je ontvangt hier geen mail over.
9. Ik ben mijn inloggegevens kwijt.
- Kun je deze echt niet meer terug vinden, dan kun je contact opnemen met de organisatie ([email protected]).
Thuisbasis
1.Wat is een thuisbasis?
- Dit is je plek waar je de hints en opdrachten kunt ontvangen.
- Waarschijnlijk is het ook de plek waar je met je groep het weekend verblijft. Noem het een thuisbasis, home-base, headquarters, HQ, of welke stoere naam je het ook wilt geven.
- De thuisbasis is ook de plek waar vossen bij jouw groep een tegenhunt kunnen starten en uitvoeren.
- De thuisbasis van elke deelnemende scoutinggroep is in Gelderland (tenzij anders overeengekomen met de organisatie. In de Gelderse grensgebieden maken wij soms een uitzondering.
2.Wat is een basisuitrusting voor je thuisbasis?
- internet
- pc / laptop
- printer
- telefoon
- Tip: handig kan zijn om op een muur of scherm de kaart van Gelderland te projecteren. Bijv. via google maps, hierin kun je ook aangeven waar de andere scoutinggroepen hun thuislocatie hebben en waar je denkt dat de vossen zich bevinden.
- Uiteraard is het handig om plekken in en bij je thuislocatie te hebben waar je kunt werken aan de opdrachten (binnen en buiten), slapen, koken en eten etc.
3.Moet de thuisbasis een scoutinggebouw zijn?
- Nee, dit hoeft niet. Niet alle groepen mogen overnachten in hun gebouw of hebben toegang tot internet. Er zijn groepen die uitwijken naar een woonhuis, school of een ander verenigingsgebouw.
Hunten, hints en opdrachten
1.Wat is hunten?
- Dit is het moment waarop de jagers ('hunters') actief contact maken met het vossenteam. Op dat moment krijgen zij een code van de vossen. Het hunten van vossen is het belangrijkste spelelement bij de Jotihunt.
- Je mag een vossenteam 1x per uur hunten.
- Je mag een vossenteam niet volgen.
2.Wat heb je nodig om te hunten?
- vervoer: auto's worden het meest gebruikt. Uiteraard kun je ook hunten per fiets, brommer, motor of lopend.
- voertuigdocument: Via de spelsite kun je de voertuigen waarmee je gaat hunten registreren. Je krijgt dan een document wat je uit moet printen en voor de voorruit van het voertuig moet leggen, zodat het goed zichtbaar is. Als je even uitstapt, kun je dit (of een kopie) even meenemen.
- coördinaten: door de hints (cryptische puzzels) op te lossen kun je de coördinaten ontcijferen waar de vossenteams in de buurt bevinden. Zo weet je waar je ongeveer moet zoeken. Deze hints worden elk uur gepubliceerd via de spelsite.
- Tip: ouderwetsen (staf)kaarten kunnen ook nog heel handig zijn onderweg.
3.Wat heb je nodig om opdrachten uit te voeren?
- Internet, opdrachten worden gepubliceerd via de spelsite.
- Allerlei knutselmaterialen.
- Scoutingmaterialen (bijv. pionierhout).
- Camera (foto / video).
- Themaspullen, verkleedkleren, schmink.
- Alles!
- Tip: zorg dat je een snelle internet verbinding hebt als je een foto / video opdracht in wilt sturen. Houd rekening met een uploadtijd. Alleen opdrachten die op tijd ingezonden zijn worden beoordeeld voor punten.
4.Wat zijn hints en hoe ontcijfer ik die?
- Hints zijn versleutelde coördinaten die je moet ontcijferen of oplossen.
- Er zullen makkelijke en moeilijke hints zijn.
- Elk vossenteam heeft een eigen coördinaat
- Hints ontcijfer je door te puzzelen, te zoeken op internet en logisch na te denken.
- De oplossing van een hint is altijd een coördinaat van acht cijfers: 1234 5678
- Na afloop van de Jotihunt worden de oplossingen van de hints gepubliceerd op de spelsite.
5.Hoe verdien ik punten?
- Door vossenteams te hunten en de verkregen code juist in te sturen. 1 hunt = 3 punten. Alleen tijdens Happy Hour (zie begrippenlijst) is een hunt 6 punten waard.
- Door opdrachten in te sturen
- Er zijn gevarieerde opdrachten, je kunt slechts een beperkte tijd een opdracht inzenden.
- Hoeveel punten je kunt verdienen, de beoordelingscriteria en de duur van de opdrachten worden bij publicatie van de opdracht aangegeven.
- Door de oplossing van hints in te sturen (beste vijf groepen krijgen extra punten in eindlijst)
- De tussenstand wordt tijdens het weekend een aantal maal gepubliceerd op de spelsite. Ook heb je inzage in de tussenstand als je inlogt via je groep op de spelsite. De laatste uren van de Jotihunt worden de scorelijsten niet meer geüpdate. Dit is om de eindstand spannend te houden.
6.Hoe stuur ik huntcodes / opdrachten in?
- Na inschrijving ontvangt de contactpersoon inloggegevens. Hiermee kun je inloggen op de spelsite. Je komt dan bij de gegevens van je groep. Vanaf hier kun je hints en opdrachten insturen.
- Opdrachten kun je op drie manieren insturen: tekst, foto of filmpje. Bij elke opdracht wordt aangegeven welke vorm we verwachten.
- Als de inzendtijd van een opdracht verlopen is, kun je die betreffende opdracht ook niet meer insturen. De link om in te sturen werkt dan niet meer.
- Tip: houdt rekening met uploadtijd van foto's en filmpjes.
- Voor het insturen van de foto's voor de 'foto-opdracht' komt er een aparte link beschikbaar.
7.Hoe vaak komen er hints / opdrachten online?
- 1x per uur komt er een hint online.
- Er komen regelmatig opdrachten online gedurende het hele weekend, hierin zit geen voorspelbaar ritme.
- Er zijn twee traditionele opdrachten, deze worden vooraf aan de Jotihunt al gepubliceerd. Opdracht 1 is 'plaats de banner' en bij opdracht 2 wordt verwacht dat de groepen een object bouwen in de sfeer van het thema. (exacte richtlijnen en eisen worden hiervoor ongeveer twee weken voor de Jotihunt op de spelsite geplaatst)
- Naast de kortlopende opdrachten is er een foto-opdracht die het hele weekend doorloopt.
8.Wat is de 'foto-opdracht'?
- Dit is een opdracht die het hele weekend open staat. Deze opdracht wordt bij aanvang van de Jotihunt gepubliceerd op de spelsite.
- Per correcte foto kun je max. 5 punten verdienen.
- Elke groep mag maximaal 1 foto per uur insturen.
- Let op dat je foto's die bij de kortlopende opdrachten horen niet per ongeluk instuurt onder deze foto-opdracht. (of andersom)
Het spel van de vossenteams
1.Wat doet een vossenteam?
- Een vossenteam bestaat uit drie personen, samen lopen zij maximaal 15 uur achtereen.
- Ze hebben als opdracht om langs alle aan hen gekoppelde groepen te gaan, bij deze groepen zullen zij een poging doen om een tegenhunt te starten en uit te voeren.
- Elk uur geven zij hun locatie (bijv. dmv een coördinaat) af aan de organisatie (communicatieteam), waar zij zich op dat moment bevinden.
- Het is de bedoeling dat een vossenteam zich zo strategisch mogelijk verplaatst.
2.Wat is een tegenhunt?
- Als een vossenteam de thuislocatie van een groep probeert te hunten, noemen we dat een tegenhunt.
- De regels voor het starten en uitvoeren van een tegenhunt staan beschreven in de spelregels.
- De meest recente spelregels worden op vrijdagavond voorafgaande aan de start van de Jotihunt gepubliceerd.
3.Welke spelregels hebben vossen zich aan te houden?
- Zie spelregels, punt 4 'vossen'
4.Hoe kan ik deelnemen als vossenteam?
- Inschrijven via de spelsite.
- Vossenteams kunnen zich opgeven met 3 personen. Niet meer en niet minder.
- De uiteindelijke verdeling van vossenteams wordt gemaakt door de organisatie.
- Vossenteams beschikken over:
- een goede conditie, ze zijn fysiek instaat om 13 uur lang intensief te lopen.
- gemotiveerde vossen, die handelen volgens de spelregels en zich 100% inzetten voor het spel.
- doorzettingsvermogen.
- voldoende ervaring met het gebruik van kaart, coördinaten en GPS.
- een goed strategisch inzicht.
- sportiviteit en stressbestendigheid: ze blijven kalm in drukke en hectische spelsituaties.
- een gps. (in overleg te leen bij de organisatie)
5.Waarom bestaat een vossenteam uit 3 personen?
- 2 personen is te kwetsbaar, een vossenteam loopt alleen in uitzonderlijke situaties met 2 personen. Als een vos op het allerlaatste moment of tijdens de Jotihunt uitvalt.
- 3 personen past op de achterbank van een auto, zo kan een jachtopzichter een vossenteam goed vervoeren.
Overig
1.Wat is een jachtopzichter?
- Dit zijn de teams die toezien op een eerlijke, sportieve en veilige jacht. Zij zijn de link tussen deelnemende groepen, vossen en de organisatie. Aanwijzingen van jachtopzichters ter bevordering van de veiligheid, sportiviteit en eerlijkheid van het spel dienen te allen tijde opgevolgd te worden. Een jachtopzichter kan een overtreding melden bij de organisatie. Jachtopzichters helpen de organisatie met de logistieke uitdagingen. Jachtopzichters zijn te herkennen aan hun groene hesjes.
- Auto's van jachtopzichters mogen niet gevolgd worden.
- Jachtopzichters en hun auto's zullen als zodanig herkenbaar zijn.
2. Merchandise
- Elke editie van de Jotihunt heeft een eigen badge. Deze is speciaal ontworpen voor de Jotihunt. Deze unieke badges zijn te bestellen via de website, zodra ze beschikbaar zijn. Alle informatie hierover is (later) te vinden op onze website en onze socials.
- Als er ook weer t-shirts te bestellen zijn maken we dit nog bekend.
3.Wanneer wordt bekend gemaakt in welk cluster mijn groep valt?
- De organisatie is niet verplicht om deze indeling al voor de start van de Jotihunt bekend te maken, het kan zijn dat we het een verrassing houden. Maar misschien ook niet. Dat weet bijna niemand (wij zelf eigenlijk ook niet)
4. ID-code
- De organisatie kan, op het moment dat een groep contact opneemt, vragen om de ID-code van de groep.
- Met deze unieke code identificeert een groep zich bij de organisatie
- Hou deze code dus binnen je eigen groep en deel deze niet met anderen
5. Meer vragen?
- Vragen voorafgaand aan de Jotihunt kun je aan ons mailen: [email protected]
- Tijdens de Jotihunt zijn wij alleen telefonisch bereikbaar en beantwoorden wij geen mail.
- Instagram en Facebook worden alleen gebruikt als voorpret en niet als communicatie middel over/tijdens het spel.
- Op de spelsite publiceren we voorafgaande en tijdens de Jotihunt nieuwsberichten